فهرست مطالب

تصویر سلامت - سال یازدهم شماره 4 (زمستان 1399)

مجله تصویر سلامت
سال یازدهم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • نسرین علی اصغری صفحات 300-304

    بشر همواره با شرایط بحرانی گوناگون و حوادث غیرقابل پیش بینی همچون سیل، زلزله و بیماری های واگیر وحشتناکی چون وبا، طاعون، سل و آنفولانزا مواجه بوده است. به جرات می توان گفت شیوع ویروس کرونا (کووید-19) تکان دهنده ترین پاندمی با اثرات مخرب در همه ی مناطق جغرافیایی جهان و همه ی جنبه های حیات زمینی بوده است. دولت ها به طور فزاینده ای قرنطینه ها، مقررات منع رفت و آمد، تعطیلی و سایر کنترل های محدودکننده علیه کشورها، شهروندان و موسسات را اعمال می کنند و امکانات خود را برای مقابله با عفونت و جلوگیری از شیوع آن به کار می گیرند (1).
    در میان اضطراب ناشی از تعطیلی و لغو برنامه های آموزشی در سراسر جهان، بخش پشتیبانی از محققین و پژوهش ها متوقف نشده است و گروهی به عنوان کارگزاران دانش که در راس آن ها کتابداران و اطلاع رسانان پزشکی قرار دارند، بی وقفه به ارایه ی خدمات اطلاعاتی می پردازند.

    کلیدواژگان: کتابداران و متخصصین اطلاعات پزشکی، کتابخانه های دیجیتالی، کرونا ویروس
  • حانیه سادات سجادی، مریم نظری، لیلا مونسان، فاطمه رجبی، لاله قدیریان* صفحات 305-315
    زمینه و اهداف

    اداره‌ ی سازمان‌های کنونی بدون تفویض قسمتی از اختیارات در سطوح مدیریتی دشوار است. با وجود اهمیت تفویض اختیار به مدیران، به نظر می‌رسد این مهم در سازمان‌ها مورد غفلت قرار گرفته ‌است. این پژوهش با هدف شناسایی راهکارهای موثر تفویض اختیار در دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه ی حاضر در سال 1398 در 2 مرحله انجام شد. در مرحله ی اول، راهکارهای موجود برای افزایش تمایل مدیران به تفویض اختیار از طریق مطالعه ی مروری استخراج شد. در مرحله ی دوم با انجام 18 مصاحبه ی‌ نیمه‌ساختارمند چهره‌به‌چهره فردی و برگزاری یک جلسه ی گروهی متمرکز، راهکارهای موثر و مناسب برای افزایش تمایل مدیران به تفویض اختیار در دانشگاه مورد مطالعه از دیدگاه ذینفعان، شناسایی شد. داده ها در این مرحله با روش تحلیل تماتیک و توسط 2 نفر تحلیل شدند.

    یافته ها

    مرور مطالعات، 2 گروه راهکار را در سطح سازمانی و فردی برای افزایش تمایل مدیران به تفویض اختیار نشان داد. تاثیر اجرای راهکارها به‌ صورت کامل در مطالعات قبلی بررسی نشده است. در تحلیل یافته‌های کیفی 3 تم (شامل اهمیت تفویض اختیار در سطوح مدیریتی دانشگاه، موانع تفویض اختیار در دانشگاه و راهکارهای موثر تفویض اختیار به مدیران در دانشگاه) و 4 زیرتم (شامل شفاف‌سازی فرایند تفویض اختیار، آموزش نحوه ی تفویض اختیار، استقرار روش‌های صحیح نظارت و ارزشیابی و استفاده از روش‌های انگیزشی متناسب با عملکرد مدیران) شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه مهم‌ترین مانع برای تفویض اختیار در سطوح مدیریتی مربوط به فرایندها است، پیشنهاد می‌شود شیوه ی آموزش‌ها و فرایند ارزیابی عملکرد و پاداش‌دهی سازمانی در راستای افزایش مهارت و ایجاد انگیزه برای تفویض بیشتر اختیار بازنگری شود. همچنین به منظور سنجش اثربخشی و ملاحظات اجرایی، انجام مطالعه‌های بیشتری در مورد شیوه‌ی موثر اجرای راهکارها و پایش و ارزیابی اثرات اجرای راهکارها توصیه میگردد.

    کلیدواژگان: تفویض اختیار، مسئولیت پذیری، مدیریت، دانشگاه، مدیر
  • علی جنتی، سکینه حاج ابراهیمی، مینا عزیززاده* صفحات 316-323
    زمینه و اهداف

    پزشکان برای تصمیم گیری، وابسته به راهنماهای بالینی هستند. راهنماهای بالینی به دقت تدوین شده حاصل ترکیب تحقیقات مرتبط هستند که شواهد را به اقدمات بالینی پیوند می دهند. مطالعه ی حاضر با هدف تعیین موانع به کارگیری راهنماهای بالینی از دیدگاه رزیدنت های اورولوژی صورت گرفته است.

    مواد و روش ها

    مطالعه ی حاضر یک مطالعه ی کیفی از نوع فنومنولوژی می باشد که به بررسی تجربیات رزیدنت های گروه اورولوژی بیمارستان امام رضا(ع) می پردازد. روش نمونه گیری در این مطالعه به صورت هدف مند بوده است. جهت تجزیه و تحلیل این مطالعه از تحلیل محتوای کیفی استفاده شد. جهت اعتباربخشی به نتایج، مصاحبه ها چندین بار خوانده شد و از نظرات همکاران به طور مرتب استفاده شد. همچنین جهت افزایش پایایی آن از نظارت خارجی استفاده شد.

    یافته ها

    11 مصاحبه ی نیمه ساختاریافته با رزیدنت های اورولوژی بیمارستان امام رضا(ع) انجام شد. براساس تحلیل نتایج، چالش ها و موانع به کارگیری راهنماهای بالینی در قالب 3 موضوع اصلی می باشند: 1. چالش های ساختاری: بی اعتمادی پزشکان به اعتبار راهنماهای بالینی، عدم مشروعیت و بومی نبودن راهنماهای بالینی. 2. چالش های اجرایی: روتین شدن پروسه ها، عدم وجود جو موافق، مقاومت به تغییر در پزشکان، تعداد زیادی از بیماران و کمبود امکانات. 3. چالش های آموزشی: کمبود زمان در رزیدنتی و عدم وجود ساختار آموزشی کاربردی دانشجویان.

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت اجرای درست راهنماهای بالینی به عنوان پیونددهنده ی به روزترین دانش و عملکرد و با توجه به مشکلات، موانع و چالش های ساختاری، اجرایی و آموزشی موجود، امید است محققان، مدیران، سیاست گذاران و برنامه ریزان جهت رفع موانع برای اجرای هرچه درست تر راهنماهای بالینی و ارایه ی خدمات باکیفیت به بیماران قدم بردارند.

    کلیدواژگان: چالشها و موانع، راهنماهای بالینی، رزیدنت ها، دانشجویان پزشکی
  • طاهره سپاهی، میثم شهبازی*، میثم شفیعی رودپشتی صفحات 324-343
    زمینه و اهداف

    شبکه ی توزیع دارو یکی از مهم ترین ارکان نظام دارویی کشور است که نقش مهمی در دسترسی آسان و سریع به دارو دارد. هدف این مقاله، ارزیابی سیستم توزیع دارو در سطح کشور و ارایه ی پیشنهاداتی برای بهبود آن می باشد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از منظر روش گردآوری داده ها، پژوهشی چند روشی است که از رویکرد کمی و کیفی استفاده نموده است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ی ساختاریافته و مصاحبه های نیمه ساختاریافته بوده و ارزیابی داده ها به روش تحلیل تم انجام شد. جامعه ی مورد بررسی شامل فعالان صنعت دارو می باشد. برای انتخاب نمونه ازروش نمونه گیری گلوله برفی استفاده شد. ابتدا سیستم فعلی توزیع دارو مستندسازی شده، موجودیت ها و جریان های موجود در شبکه شناسایی شده و با استفاده از نرم افزار بیزاجی (Bizagi Modeler) ترسیم شد. سپس، شاخص های ارزیابی شبکه ی توزیع از متون مرتبط استخراج شد. در ادامه، وضعیت فعلی این شاخص ها با استفاده از ابزار پرسش نامه ارزیابی گردید. بعد با استفاده از تکنیک رابطه ی عاملی (FARE) اولویت این شاخص ها تعیین شد. در نهایت، عارضه های موجود در شبکه به روش تحلیل تم شناسایی و ریشه یابی شد و به ارایه ی راهکار پرداخته شد.

    یافته ها

    تعداد 11 عارضه برای شبکه ی توزیع دارو شناسایی شد. در دسترس نبودن یا کمبود دارو، عرضه داروهای نزدیک به انقضاء، عرضه ی داروهای تقلبی، فروش بی رویه ی داروهای بدون نسخه، فعالیت بازار سیاه، نوسانات شدید قیمتی، عدم تعامل کافی با مصرف کننده در داروخانه، هزینه های زیاد توزیع، عملکرد پایین شبکه در تحویل های اضطراری، زمان زیاد برای جستجو و یافتن دارو (در مورد داروهای خاص) و کیفیت پایین پاسخ گویی به شکایات مصرف کنندگان از عارضه های شناسایی شده می باشند.

    نتیجه گیری

    سرمایه گذاری در زمینه ی نیازسنجی صحیح از بیماران، حمایت از توسعه ی برندهای رقابتی خرده فروشی، بهبود نظام جامع اطلاعاتی کشور در حلقه های نیازسنجی، موجودی شبکه، تولید و واردات، افزایش بهره گیری از ابزارها و فناوری های جدید مانند فروش اینترنت پایه، فروشگاه های بدون فروشنده، تشکیل پرونده ی الکترونیکی برای بیماران و نظایر آن، به کارگیری روش های فروش مستقیم، تقویت نقش موجودیت هایی مانند بیمه در برنامه ریزی، تصمیم گیری و نظارت بر سیستم توزیع دارو در سطح کشور از جمله راهکارهای حاصل از این تحقیق برای اصلاح سیستم توزیع دارو در سطح کشور به شمار می رود.

    کلیدواژگان: آسیب ها، زنجیره تامین دارو، شبکه توزیع دارو، مدل SCOR
  • منیژه فیروزی*، حجت الله فراهانی، ابوالفضل فتحی پور، حسنی اکبری صفحات 344-354
    زمینه و اهداف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین متغیرهای پیش بینی کننده ی آشفتگی هیجانی و میزان اهمیت نسبی آن ها در بیماران مبتلا به سرطان سینه انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر از لحاظ هدف بنیادی و از نظر ماهیت توصیفی و از نوع اکتشافی بود. به همین منظور از حجم نمونه ی بالا استفاده شد و از بین بیماران مبتلا به سرطان سینه ی مراجعه کننده به بیمارستان شهدای تجریش تعداد 736 نفر از افراد 19 تا 80 ساله مبتلا به سرطان سینه که طی 8 ماه نخست سال 1397 به بیمارستان مراجعه کردند، به صورت تمام شماری وارد مطالعه شدند، مقیاس روان-شناختی مهارت های خودتوانمندسازی، مقیاس کیفیت تعاملات بین فردی و مقیاس آشفتگی هیجانی جهت ارزیابی شرکت کنندگان اجرا گردید. برای تشویق بیماران به شرکت در پژوهش، برنامه ی درمانی مدیریت هیجان ها اجرا گردید تا آن ها انگیزه ی کافی برای شرکت در پژوهش را بیابند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مهارت های خودتوانمندسازی، کیفیت تعاملات بین شخصی، سن و وضعیت سرپرستی خانوار ارتباط معناداری با آشفتگی هیجانی نشان دادند. به طور دقیق تر مشخص شد که متغیر کیفیت تعاملات بین فردی و مهارت های خودتوانمندسازی به ترتیب بیشترین میزان تاثیر در پیش بینی آشفتگی هیجانی را دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش، می توان بیان کرد که روابط بین فردی، مهارت های خودتوانمندسازی و مشخصات دموگرافیک بیماران مبتلا به سرطان سینه نقش مهمی در پریشانی عاطفی بیماران مبتلا بازی می کنند. از این رو پیشنهاد می گردد که متخصصان روان شناسی در پایش وضعیت روانی و بهبود سلامت روان افراد مبتلا، توجه ویژه ای به این مفاهیم داشته باشند.

    کلیدواژگان: سرطان سینه، مهارت های خودتوانمندسازی، روابط بین فردی، آشفتگی هیجانی
  • میثم داستانی، افشین موسوی چلک، ثریا ضیائی، فائزه دلقندی صفحات 355-367
    زمینه و اهداف

    امروزه با توجه به افزایش انتشار مقالات در حوزه‌های مختلف علمی، تجزیه ‌و تحلیل موضوعات منتشرشده ی این مقالات در مجلات تخصصی برای محققین و صاحبان حرفه ها حایز اهمیت است. به همین منظور این پژوهش به شناسایی و تجزیه ‌و تحلیل موضوعات منتشرشده در مقالات کتابداری و اطلاع‌رسانی پزشکی ایران پرداخته است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه با استفاده از رویکرد اکتشافی و توصیفی به تجزیه ‌و تحلیل مقالات کتابداری و اطلاع‌رسانی منتشرشده در مجلات تخصصی این حوزه در ایران از سال 1376 تا 1398 با استفاده از فنون متن‌کاوی پرداخته است. بدین منظور تعداد 982 مقاله ی کتابداری و اطلاع‌رسانی پزشکی از 16 مجله انتخاب گردیده است. جهت شناسایی مهم‌ترین واژگان به ‌کار رفته در مقالات از الگوریتم وزن دهی TF-IDF و جهت تعیین موضوعات منتشرشده از الگوریتم مدل‌سازی موضوعی LDA استفاده ‌شده است. از زبان برنامه‌نویسی پایتون نیز جهت اجرای الگوریتم‌های متن‌کاوی استفاده ‌شده است.

    یافته ها

    یافته‌های این پژوهش نشان داد که واژگان کتابخانه (67/12)، مجله (47/12)، اطلاعات (23/12)، بیمارستان (90/9) و علمی (74/9) مهم‌ترین واژگان بر اساس وزن TF-IDF آن‌ها هستند. نتایج مدل‌سازی موضوعی این مقالات نیز بر اساس بیشترین میزان انتشار به ترتیب موضوعات علم‌سنجی، سواد اطلاعاتی، اطلاعات سلامت، مدیریت دانش، وب‌سنجی و کیفیت وب‌سایت و سیستم‌های اطلاعات بیمارستانی بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که موضوعات علم‌سنجی، سواد اطلاعاتی و اطلاعات سلامت دارای بیشترین انتشار در 5 سال اخیر بوده است. همچنین انتشار موضوعات مدیریت دانش، وب‌سنجی و کیفیت وب‌سایت و سیستم اطلاعات بیمارستانی نیز در 5 سال اخیر میزان انتشار کمتری نسبت به گذشته داشته است.

    کلیدواژگان: کتابداری و اطلاع رسانی، پزشکی، موضوع، متن کاوی، ایران
  • علیرضا جدید، شاداب شهسواری*، علی اکبر سیف کردی، علی وزیری یزدی صفحات 368-380
    زمینه و اهداف

    آلودگی منابع آب های سطحی و زیرزمینی با ترکیبات آروماتیک نظیر ترکیبات فنلی یکی از جدیدترین مشکلات زیست -محیطی می باشد که امروزه انسان ها با آن روبرو هستند. یکی از روش های حذف این آلاینده ها استفاده از جاذب های پلیمری است. در این تحقیق نانو جاذب پلیمری کیتوسان - بنتونیت - نانوگرافن اکساید جهت بررسی جذب فنل سنتز شد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق طراحی آزمایش با استفاده از نرم افزار7.0 Design-Expert انجام شده و تاثیر متغیرهای مستقل شامل نانو گرافن اکساید، کیتوسان و بنتونیت بر روی متغیر وابسته (میزان حذف فنل) بررسی شد. همچنین در ادامه ایزوترم، سینتیک و ترمودینامیک جذب فنل نیز بررسی گردید.

    یافته ها

    در نهایت نانو جاذب بهینه با مشخصات 1/0 گرم کیتوسان، 18/0 گرم بنتونیت و 07/0 گرم نانوگرافن اکساید و همچنین شرایط بهینه ی جذب در غلظتppm 100 آلاینده، pH برابر با 5، زمان جذب 45 دقیقه و مقدار جاذب 01/0 گرم به دست آمد.

    نتیجه گیری

    در نهایت مشخص شد نانو جاذب سنتزشده از ایزوترم لانگمویر که نشان دهنده ی جذب فیزیکی است، پیروی می کند و همچنین سینتیک فرایند جذب نیز، نفوذ بین ذرات می باشد. همچنین براساس مطالعه ی دمایی، پایداری نانوالیاف تا دمای 400 درجه ی سانتی گراد معلوم گردید. در نتیجه مشخص شد کاربرد بهینه ی این نانوجاذب در پساب هایی با دمای کمتر از 400 درجه سانتی گراد می باشد.

    کلیدواژگان: کیتوسان، بنتونیت، نانوگرافن اکساید، فنل، تصفیه پسآب
  • محمد عظیمی* صفحات 381-392
    زمینه و اهداف

    روش های ارزیابی آموزش بهداشت بخشی جدایی‌ناپذیر برنامه ی آموزش و پرورش برای همه ی دانش آموزان است. ارزیابی روش های آموزش بهداشت باید نمایشگر دانش ضروری، نگرش و مهارت‌ها باشد؛ لذا هدف پژوهش حاضر تبیین تجربه ی متخصصین تعلیم و تربیت و آموزش بهداشت جهت ارزیابی آموزش بهداشت در دوره ی ابتدایی است.

    مواد و روش ها

    مطالعه ی حاضر به صورت کیفی انجام گرفت که بر الگوی تفسیری استوار بود و با استفاده از رویکرد پدیدارشناسی به اجرا درآمد. این مطالعه با بهره گیری از شیوه ی جمع آوری اطلاعات به روش مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 15 نفر از متخصصین تعلیم و تربیت و آموزش بهداشت با در نظر گرفتن معیارهای ورود فرآیند مطالعه اجرایی شد. به منظور تحلیل داده های مصاحبه شده از روشcolaizzi استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها مشتمل بر 1 طبقه ی اصلی (ارزیابی دانش آموزش بهداشت و ارتقای سلامت) و 30 طبقه ی فرعی بود که عبارت اند از: برگزاری امتحانات کتبی، کنفرانس، انجام درست تکالیف درسی، میزان مشارکت در کلاس، ارزیابی عملی، پرسش های کلاسی، ارزشیابی فعالیت های کلاسی، ارزشیابی خارج از کلاس، ارزشیابی از طریق فهرست مشاهدات، خودارزشیابی و ارزشیابی هم گروهان، پوشه ی تحصیلی، ثبت رویدادهای مهم از عملکرد دانش آموز، انجام آزمایش به صورت فردی و گروهی و... .

    نتیجه گیری

    بررسی تجارب متخصصین تعلیم و تربیت و ارزیابی آموزش بهداشت نشان داد که مشاهده ی تغییر رفتار دانش آموزان در طول زمان به عنوان روش ارزیابی آموزش بهداشت در دوره ی ابتدایی اثرگذار می باشد؛ لذا برنامه ریزی و اهمیت دادن به تدوین و اجرای دقیق برنامه-های درسی ارزیابی آموزش بهداشت، بایستی به تغییر رفتار دانش آموزان در طول زمان منجر شود.

    کلیدواژگان: متخصصین تعلیم و تربیت، آموزش بهداشت، ارزیابی و اثربخشی، دانش آموزان دوره ی ابتدایی
  • سعید دستگیری *، عبدالحسن کاظمی، محمد حیدرزاده، مرتضی علیان، بهرام صمدی، علی سیف فرشاد، فروغ السادات سیاح ملی، حسین میرزاجان زاده، مریم بیگم یاسینی صفحات 393-401
    زمینه و اهداف

    هدف مطالعه ی حاضر آن است که مصداق های «قاعده ی عسر و حرج» در وقوع ناهنجاری های مادرزادی و اختلالات ژنتیکی را توضیح و نشان دهد که براساس قوانین جاری کشور می توان از تعداد بیشتری از این بیماری ها پیشگیری نمود.

    مواد و روش ها

    در مطالعه ی حاضر داده های مربوط به بیماری های مادرزادی از 2 برنامه ی بزرگ میدانی و بر پایه ی بیش از 6465849 تولد در کشور به دست آمده است. جهت بررسی جوانب فقهی قاعده ی عسر و حرج یک بررسی جامع کتابخانه ای انجام گرفت. برای ارزیابی مصادیق قاعده ی فوق با تعدادی از علمای حوزوی بحث و تبادل نظر به عمل آمد و با متخصصین پزشکی کودکان، ژنتیک، روان پزشکی و نوزادان از لحاظ تعاریف تشخیص های مرتبط با اختلالات مادرزادی و ژنتیکی تبادل نظر و مشاوره ی گسترده ای انجام گردید.

    یافته ها

    سالانه حدود 100 هزار نفر بیمار مادرزادی و ژنتیکی به جمعیت عمومی کشور اضافه می گردد. وقوع این بیماری ها در 18 ساله ی گذشته، بیش از 3 برابر افزایش پیدا کرده است.

    نتیجه گیری

    اگر وقوع ناهنجاری های مادرزادی کنترل نشوند، به تدریج خزانه ی ژنی جمعیت را در آینده معیوب و دچار انواع نقایص ژنتیکی خواهد نمود. با استناد به قانون فعلی سقط درمانی، بیماری هایی که منجر به عسر و حرج پدر، مادر، خانواده، اجتماع و همین طور نسل-های آینده شوند را می توان به تشخیص متخصصین مربوطه در قبل از ولوج روح (تا 16 هفتگی بارداری) برای سقط درمانی ارجاع داد. با اجرای صحیح این قانون، همه ساله از ورود حداقل 70 هزار نفر با ژن های معیوب و بیماری مادرزادی و ژنتیکی به خزانه ی ژنتیکی جمعیت جلوگیری می گردد.

    کلیدواژگان: ناهنجاری مادرزادی، اختلال ژنتیکی، پیشگیری، اپیدمیولوژی، نفی عسر و حرج
  • ضحی ابوالجدایل، هادی جلیلوند، مجتبی عبدی، حسام جهاندیده* صفحات 402-412
    زمینه و اهداف

    اختلال بو از جمله پاروسمی (بویایی پریشی) یکی از علایم شایع کووید-19 است؛ لذا، این مطالعه با هدف بررسی سیر بهبودی علایم پاروسمی در بیماران مبتلا به بیماری کووید-19 در سال 1399 انجام شد.

    مواد و روش ها

    این یک مطالعه ی مقطعی با روش نمونه گیری در دسترس بود که در تابستان و بهار سال 1399 با استفاده از یک فرم گردآوری داده ی پژوهشگر ساخت با آلفای کرونباخ برابر با 826/0 r= در یک مرکز سلامت بین‌المللی در تهران انجام شد. برای گزارش نتایج توصیفی از میانگین، انحراف معیار، فراوانی مطلق و درصد فراوانی مطلق و همچنین برای تحلیل‌ها از آزمون تی دو گروه مستقل و آزمون کای اسکویر با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 16 استفاده شد و سطح معنی‌داری 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 350 بیمار شرکت داشتند و شیوع پاروسمی در بیماران 14/15 درصد و میانگین انحراف سنی بیماران برابر با 93/10±71/32 سال بود. بین ابتلا به پاروسمی و متغیرهای جنسیت (317/0 p-value=)، سن (271/0 p-value=)، سابقه ی قبلی حساسیت (083/0 p-value=)، سابقه ی خانوادگی ابتلا به پاروسمی (638/0 p-value=)، اختلال چشایی (768/0 p-value=) و مصرف سیگار (558/0 p-value=) رابطه ی معنی‌داری وجود نداشت. 31 نفر (49/58 درصد) از بیماران مبتلا به پاروسمی در فاصله ی 4 تا 6 هفته بهبودی کامل یافته بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع بالای اختلالات بویایی به ویژه پاروسمی در بیماران مبتلا به کووید-19 می‌توان از پاروسمی و اختلالات بویایی دیگر به منظور غربالگری و تریاژ بیماران مبتلا به کووید-19 به ویژه بیماران متوسط و خفیف استفاده کرد. بیماران مبتلا به پاروسمی را باید حداقل به مدت 4 تا 6 هفته پیگیری کرد و در صورت عدم بهبودی تا 12 هفته ایشان را به متخصصین گوش، حلق و بینی جهت اقدامات اختصاصی‌تر ارجاع داد.

    کلیدواژگان: اختلالت بویایی، پاروسمیا، کوید-19، اختلال چشایی، سیر بهبودی
  • فاطمه پورنقی آذر *، مهدی هادیلو صفحات 413-419

    بیماری کووید-19 در سال 2020 به یک پاندمی گسترده در سراسر جهان تبدیل شد. این بیماری از شهر ووهان چین شروع شد و تقریبا اکثر کشورهای جهان را درگیر کرد و باعث مرگ و میر افراد بی شماری در جهان شد. بلافاصله، مطالعات بسیاری در حیطه های اتیولوژی، اپیدمیولوژی، نحوه‌ی انتقال و راه‌های محافظت در برابر ابتلای بیماران و دندانپزشکان انجام گرفت، اما کمتر به زمینه ی چالش های دندانپزشکان، دانشجویان دندانپزشکی و بیماران از نظر اجتماعی، اقتصادی و روحی- روانی پرداخته شده است. این مطالعه ی مروری قصد دارد به جنبه های مربوط به حرفه ی دندانپزشکی، آموزش دندانپزشکی و دندانپزشکی گروه های مختلف سنی بپردازد. پایگاه داده های PubMed، Scopus و موتور جستجوی پژوهشی GoogleScholar با استفاده از کلیدواژه های زبان طبیعی و زبان کنترل شده MeSH جستجو شد. بازه ی زمانی جستجو به1 ژانویه ی سال 2020تا 21 نوامبر سال 2020 محدود شد. همچنین جست و جوی دستی و بررسی متون خاکستری (Gray literature) از سامانه های محلی و وب سایت ها انجام شد. بعد از بررسی اولیه ی عنوان مقالات به دست آمده، بدنبال ارزیابی نقادانه مطالعات فاقد کیفیت از نظر روش شناسی اجرای مطالعه کنار گذاشته شدند. مطالعات در مورد تاثیرات کووید-19 بر «آموزش دندانپزشکی»، «دندانپزشکی کودکان»، «دندانپزشکی سالمندان» و «کلینیک‌ها و خدمات دندانپزشکی» وارد مطالعه شدند. نتایج مطالعه نشان دادند که به دلیل ماهیت عملی حرفه و آموزش دندانپزشکی و اهمیت فاصله گذاری اجتماعی طی این پاندمی، جامعه ی دندانپزشکی و حتی بیماران نیازمند درمان های دندانپزشکی از جهات مختلف تحت تاثیر این پاندمی قرار گرفته اند که باید جهت تسهیل بازخورد به این پاندمی موردتوجه مسیولین حوزه ی سلامت قرار گیرند.

    کلیدواژگان: کووید-19، دندانپزشکی، حرفه ای، آموزشی
|
  • Nasrin Aliasghari Pages 300-304

    Human being has always faced different critical situations and unpredictable events such as floods, earthquakes and terrible infectious diseases such as cholera, plague, tuberculosis and influenza. However, it is believed that the Coronavirus (Covid-19) has been the most shocking pandemic that led to destructive effects in all geographical areas of the world and all aspect of terrestrial life. The governments increasingly enact quarantines, curfews, closures, and other restrictive controls against the countries, citizens, and institutions and deploy their facilities to tackle the infection and prevent its spread (1). Amid the anxiety of lock downs and the cancellation of educational programs around the world, researcher support has not stopped, and a group of knowledge brokers, led by librarians and medical informantionists, are constantly providing information services. Information is an urgent and essential commodity in any crisis. Therefore, librarians and information experts have to be always prepared to meet the information needs of society and provide the users with access to information.

  • Haniye Sadat Sajadi, Maryam Nazari, Leila Mounesan, Fatemeh Rajabi, Laleh Ghadirian* Pages 305-315
    Background and Objectives

    It is difficult to run current organizations without delegating some of the authority to management levels. Despite the importance of delegating authority to managers, this seems to have been neglected in organizations. The aim of this study was to identify effective strategies for delegation of authority in Tehran University of Medical Sciences.

    Material and Methods

    The present study was conducted in 2019 in two stages. In the first stage, existing strategies to increase the willingness of managers to delegate authority were extracted through a review study. In the second stage, by conducting 18 semi-structured face-to-face interviews and holding a focused group meeting, effective and appropriate solutions were identified to increase the desire of managers to delegate authority at the university from the perspective of stakeholders. At this stage, data were analyzed by thematic analysis method by 2 people.

    Results

    The review of studies showed two groups of strategies at the organizational and individual levels to increase the willingness of managers to delegate authority. The effect of implementing the solutions has not been fully investigated in previous studies. In the analysis of qualitative findings, three themes (including the importance of delegation at the university management levels, barriers to delegation at university and effective strategies for delegation to administrators at the university) and four sub-themes (including clarification of the delegation process, teaching how to delegate, establishing methods Correct monitoring and evaluation and the use of motivational methods appropriate to the performance of managers) were identified.

    Conclusion

    with regard to the most important barrier to delegation at the managerial level is process-related, it is suggested that the training method and process of performance appraisal and organizational reward be reviewed to increase skills and motivate further delegation. So that, measure the effectiveness and implementation considerations, it is recommended to conduct further studies on the effective implementation of strategies and to monitor and evaluate the effects of the implementation of strategies.

    Keywords: Delegation, Responsibility, Management, University, Manager
  • Ali Jannati, Sakineh Haj Ebrahimi, Mina Azizzadeh Pages 316-323
    Background and Objectives

    Clinicians rely on clinical guidelines for decision making. Carefully formulated clinical guidelines are the result of a combination of relevant researches that links evidence to clinical practice. The purpose of this study was to determine the barriers to the use of clinical guidelines from viewpoints of residents.

    Material and Methods

    This study is a qualitative phenomenological study that examines the experiences of the residents of Urology Department of Imam Reza Hospital in Tabriz City of Iran. The sampling method was purposive. Qualitative content analysis used to analyze this study. To validate the results, the interviews were repeatedly read and the opinions of colleagues were regularly used. External monitoring was used to increase its reliability.

    Results

    11 semi-structured interviews were conducted with the urology residents of Imam Reza Hospital. The results showed that the challenges and barriers to the implementation of clinical guidelines were classified into three main themes: 1. Structural challenges: doctors' distrust of clinical guidelines, Illegitimacy and lack of local clinical guidelines. 2. Executive challenges: routine processes, Lack of agreeable atmosphere, resistance to change among physicians and high number of patients and lack of facilities. 3. Educational challenges: lack of residency time and lack of practical educational structure for students.

    Conclusion

    Given the importance of proper implementation of clinical guidelines as a link to up-to-date knowledge and practice and given the existing structural, executive and educational problems, obstacles and challenges, it is hoped that researchers, managers, policymakers and Patients should take steps to remove barriers to the proper implementation of clinical guidelines and provide high quality services to patients.

    Keywords: Practice Guidelines as, Topic, Urology, Students, Medical
  • Tahereh Sepahi, Meisam Shahbazi*, Maysam Shafiee Roudposhti Pages 324-343
    Background and Objectives

    The drug distribution network is one of the most important pillars of the Iranian pharmaceutical system which plays a vital role in rapid and easy access to drugs. The purpose of this article is to evaluate drug distribution system in Iran and also to provide the suggestions for improvement.

    Material and Methods

    In terms of purpose, the present study is among the applied researches and in terms of data collection method, it is a multi-method study that has used a quantitative and qualitative approach. Data collection tools were structured questionnaire and semi-structured interviews and also data evaluation was performed by thematic analysis. The study population includes pharmaceutical industry activists. To select the sample among industry players, snowball sampling method was used. Initially, existing drug distribution system was documented, current potentialities and flows in the network were identified and they were drawn by Bizagi Modeler. Then, distribution network evaluation indicators were extracted from relevant literature. Also, status of these indicators was evaluated by using a questionnaire. By using factor relationship technique (FARE), the priorities of these indicators were determined. Finally, existing bottlenecks were diagnosed by thematic analysis. Ultimately, guidelines to tackle such bottlenecks were provided.

    Results

    In this study, 11 complications were identified for the drug distribution network. Drug unavailability or shortage, supply of near-expiration drugs, supply of counterfeit drugs, improper sale of over-the-counter drugs, black market activity and drug trafficking, sharp price fluctuations, insufficient interaction with consumption pharmacist, high distribution costs, low distribution network performance in emergency deliveries, long time to search and find drugs (in case of certain drugs) and low quality of response and consumer complaints seem to be some of the complications identified in this study.

    Conclusion

    Investments on measuring patients' needs correctly, supporting drug retailing competitive brands development, improving drug distribution system information comprehensive system throughout the country within needs measurement loops, network inventory, production and importation, improving the utilization of modern tools and technologies such as internet–based sales, seller-free shops, establishing electronic files for patients and similar ones, utilizing direct sale methods and fostering the roles of potentialities such as insurance in planning, decision making and monitoring drug distribution system countrywide are some of the solutions obtained from this research that are used to improve the drug distribution system in the country.

    Keywords: Defects, DefectsDrug Supply Chain, Drug Distribution System, SCOR Model
  • Manijeh Firoozi*, Hojjatollah Farahani, Abolfazl Fathipour, Hosna Akbari Pages 344-354
    Background and Objectives

    The aim of this study was to determine the predictive variables of emotional distress and their relative importance in patients with breast cancer. The aim of this study was to determine the predictors of emotional disturbance variables and their relative importance in patients with breast cancer.

    Material and Methods

    The present research method was fundamental in terms of purpose, descriptive and exploratory in nature, so a high sample size was applied. The sample was among the patients with breast cancer who referred to Shohada Hospital in Tajrish, 736 patients ,19 - to 80 years old people with breast cancer who referred to the hospital during the first 8 months of 2019. Whole samples were selected but screened based on inclusion and exclusion criteria. Then the psychological scale of self-empowerment skills, interpersonal interaction quality scale, and emotional turmoil Scale were administered to assess participants.

    Results

    The results showed that self-empowerment skills, quality of interpersonal interactions, age and head of household status showed a significant relationship with emotional turmoil. More precisely, it was found that the variables of the quality of interpersonal interactions and self-empowerment skills have the greatest impact on predicting emotional turmoil, respectively.

    Conclusion

    According to the results of this study, it can be said that interpersonal relationships, self-empowerment skills and demographic characteristics of patients with breast cancer play an important role in the emotional distress of patients. Therefore, it is suggested that psychologists pay special attention to these concepts in monitoring the mental state and improving the mental health of patients.

    Keywords: Breast Neoplasm, Empowerment, Interpersonal relations, Affective Symptoms
  • Meisam Dastani, Afshin Mousavi chelak*, Soraya Ziaei, Faeze Delghandi Pages 355-367
    Background and Objectives

    Nowadays, due to the increasing publication of articles in various scientific fields, analysis of the topics published in specialized journals is interesting for researchers and practioners. For this purpose, this study has identified and analyzed the issues published in the Iranian library and medical librarianship articles.

    Material and Method

    This study uses an exploratory and descriptive approach to analyze the library and information articles published in specialized journals in this field in Iran from 1997 to 2017 using text mining techniques. For this purpose, 982 articles on the library and medical librarianship have been selected from 16 journals. The TF-IDF weighting algorithm was used to identify the most important terms used in the articles and the LDA thematic modeling algorithm was used to determine the published topics. Python programming language has also been used to run text mining algorithms.

    Results

    Results showed that the words of library (12.67), journal (12.47), information (12.23), hospital (9.90) and scientific (9.74) are the most important words based on their TF-IDF weight. The results of thematic modeling of these articles were based on the highest publication rates of scientometrics, information literacy, health information, knowledge management, webometrics, and the quality of the website and hospital information systems, respectively.

    Conclusion

    The results of this study showed that the topics of scientometrics, information literacy and health information have had the highest publication in the last 5 years. Also, the publication of knowledge management, webometrics and quality of the website and hospital information system has been less published in the last 5 years than in the past.

    Keywords: Library Science, Data mining, Iran
  • Alireza Jadid, Shadab Shahsavari*, Aliakbar Seifkordi, Ali Vaziri Yazdi Pages 368-380
    Background and Objectives

    Contamination of surface and groundwater sources with aromatic compounds such as phenolic compounds is one of the newest environmental problems that humans encountered it today. One of the ways to remove these pollutants is the use of polymeric adsorbents. In this study, chitosan-bentonite-nano-graphene oxide nanosorbent was synthesized to investigate the phenol adsorption.

    Material and Methods

    In this research, experimental design was performed using Design-Expert 7.0 software to investigate the effect of independent variables including nano graphene oxide, chitosan and bentonite on the dependent variable (phenol removal rate). Moreover, phenol absorption isotherm, kinetics and thermodynamics, were also examined.

    Results

    Eventually, the optimum formulation of nano-adsorbent with specifications of 0.1 g of chitosan, 0.18 g of bentonite and 0.07 g of nano-graphene oxide was investigated. Optimal adsorption conditions were also obtained at a concentration of 100 ppm, pH=5 and 45 minutes of absorption time.

    Conclusion

    Finally, it was found that the synthesized nanosorbent follows the Langmuir isotherm, which represents physical adsorption, and also the kinetics of the adsorption process is the diffusion between particles. As a result, it was found that the optimal application of this nano-adsrbent is in wastewaters with a temperature of less than 400 °C.

    Keywords: Chitosan, Bentonite, Graphite, Phenol, Waste Water
  • Mohammad Azimi Pages 381-392
    Background and Objectives

    Evaluation methods of health education are part of education program for all students. Evaluating health education curricula should show essential knowledge, attitudes, and skills. Therefore, the purpose of the present study is to explain the experiences of education specialists and health education experts to test health education in elementary school.

    Material and Methods

    Qualitative methods used in this study. It based on an interpretive model and it was also implemented using a phenomenological approach. The method of data collection was semi-structured interviews with 15 health education experts who met the inclusion criteria. Colaizzi method used to analyze the interview data.

    Results

    Findings consist of one main class "Evaluation of Health Education Knowledge and Health Promotion" and thirty subclasses "Written exams, conferences, doing classroom assignments correctly, class participation, practical assessment, classroom questions, evaluation of classroom activities, evaluation outside of the classroom, Peer to peer evaluation, self-evaluation, academic record, recording important events of students’ performance, personal and group testing and etc.

    Conclusion

    Studying the experiences of health education experts and evaluating health education showed that observation of children's behavior change over time is an effective methods of health education assessment in elementary school. Therefore, planning and prioritizing the proper formulation and implementation of health education evaluation curricula should focus on changing children's behavior over time.

    Keywords: Evaluation, Health Education, Specialist, Education
  • Saeed Dastgiri*, Abdolhassan Kazemi, Mohammad Heidarzadeh, Morteza Alian, Bahram Samadi, Ali Seif-Farshad, Foroogh Sadat Sayyah Melli, Hossein Mirzajanzadeh, Mariam Beigom Yasini Pages 393-401
    Background and Objectives

    The aim of this study was to explain the examples of "the Jurisprudential Rule of "Osr o- Haraj" or Denegation of Intolerable Hardship in the occurrence of congenital anomalies and genetic disorders and show that according to the current laws of the country, more of these diseases can be prevented.

    Material and Methods

    Data for occurrence of congenital anomalies were derived from two major regional and national epidemiological studies based on 6,465,849 births in the country. A comprehensive review of literature was carried out on the details of ‘Denegation of Intolerable Hardship Rule. The details of medical termination of pregnancies diagnosed for congenital anomalies and the role of ‘Denegation of Intolerable Hardship’ principle in the prevention of birth defects were explored in several Focused Group Discussions formed by peditricians, geneticists, psychiatrists, neotatalogists and expert jurisprudents.

    Results

    The statistical estimates indicate that there are now nearly 100,000 births with one of the birth defects occurring every year in Iran. The total prevalence of the anomalies has more than tripled in the last 18 years.

    Conclusion

    The occurrence of congenital anomalies and genetic disorders will undermine the gene pool of the population if preventive measures are not properly implemented in the community genetics services to control those disorders. According to the current law on therapeutic abortion, disorders that lead to the hardships of father, mother, family, community, as well as future generations may be diagnosed by the three specialists (before the 16th week of pregnancy, the time of onsetting the soul). They can then be referred for medical abortion. A minimum of 70,000 birth defects may be avoided using the therapeutic termination of pregnancies diagnosed for congenital anomalies if the ‘no hardship and negation of distress and constriction’ principle is suitably explored in maternal, pediatric, neonatal settings and for public health authorities.

    Keywords: Congenital Anomalies
  • Doha Abo Aljadayel, Hadi Jalilvand, Mojtaba Abdi, Hesam Jahandideh Pages 402-412
    Background and Objectives

    Smell disorder such as dostorted olfaction (parosmia) is one of the most common symptoms of COVID-19. Therefore, this study aimed to investigate the improvement of symptoms of parosmia in patients with COVID-19 in 2020.

    Material and Methods

    This cross-sectional study was conducted in summer and spring of 2020 using a data collection form which was validated with Cronbach's alpha of r=0.826. The study was done in an international health center in Tehran. To report descriptive results, mean, standard deviation, absolute frequency and absolute frequency percentage, and for analysis, independent t-test and chi-square test were used using SPSS software version 16 and the significance level was considered to be 0.05.

    Results

    In total ,350 patients participated in the study, the prevalence of parosmia in patients was 15.14% and the mean and age deviation of patients was 32.71 ± 10.93 years. There was not a significant relationship between parosmia and gender (p value=0.317), age (p value=0.271), previous history of allergic symptoms (p value=0.083), family history of the disease (p value=0.638), taste disorder (p-value=0.768), and smoking (p-value=0.558). 31 cases (58.49 % of Patients) with parosmia had complete remission within 4-6 weeks.

    Conclusion

    Due to the high prevalence of olfactory disorders, especially parosmia in patients with COVID-19, parosmia and other olfactory disorders can be used to screen and triage patients with COVID-19, especially moderate and mild patients. Patients with parosmia should be followed for at least 4 to 6 weeks and if they do not recover for up to 12 weeks, they should be referred to ENT specialists for more specific measures.

    Keywords: Olfactory disorders, Parosmia, Covid-19, Taste Disorder, improvement process
  • Fatemeh Pournaghi Azar, Mahdi Hadilou* Pages 413-419

    In the year 2020 Covid-19 disease caused an extensive pandemic world-wide. It arose from Wuhan city in China and spread to whole world resulting in many deaths. Immediately, researchers conducted many studies to assess the etiology, epidemiology, ways of transmission and protective instructions and materials against Covid-19, but still there are not enough studies about challenges which dentists, dental students and patients referring to dental clinics encounter regarding their social, economic and psychological status. In this review, authors tried to focus on the literature regarding these problems. The literature search was conducted using natural language keywords and controlled vocabulary using MeSH through PubMed, Scopus and Google Scholar from 1st of January 2020 to 21st of November 2020. In addition, Gray literature and manual search of references were also performed. Articles with low quality methodology were excluded based on critical appraisal. The articles about the effects of Covid-19 on "dental education", "pediatric dentistry", "geriatric dentistry" and "dental professions and practice" were included in the study. The results showed that due to the practical nature of the dental profession and education and the importance of social distance during this pandemic (Covid-19), the dental community and even patients in need of dental treatment have been affected by this pandemic in different ways that should be considered by health officials for facilitating feedback to this pandemic.

    Keywords: Covid-19, Dentistry, Professional, Educationa